Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yazı

Siyaset Bilimi İle İlgili Temel Kavramlar (2)

Bürokrasi Nedir?       Bir memurlar kastı tarafından yürütülen bayağı bir yönetim durumunu belirten bir sözdür. Devletin idari cihazı veya, daha geniş anlamda bir rasyonel  ve kural yönetimli organizasyon biçimi.   Cumhuriyet Nedir?      Bir devlet şeklidir.Bu devlet şeklinin başı "başkan" adını alır.Başkan belli bir zaman için seçilir.Başkanın seçimi ülkeye göre ya doğrudan doğruya halk, ya da halk temsilcileri tarafından yapılır.Başkanlık hiçbir şekilde devredilemez . Cunta Nedir?      Genellikle bir ayaklanmadan sonra kurulan hük u mete "cunta" denir.Bunda daha çok askerlerin rolü vardır.Bu dün İspanya ile Portekiz de çeşitli yönetim kurullarına bu isim verilmektedir. Latin Amerika'da çeşitli cuntalar kurulmuştur. Halen dünyada askeri cuntalar ile yönetilen bir çok ülke vardır. Deflasyon Nedir?      Ödeme ünitesi satın alma gücünün,para hacmi, yani halkın para disponibiliteleri (tasarruf nisabı) nin kısılması suretiyle yeniden

Niccolò Machiavelli Prens (Kitap Önerisi 1)

 

  Yeni bir seriye başlayarak okuyucularımıza yeni kitaplar önermeyi hedefledik.Serimizin ilk önerisi olarak ise döneminin en önemli düşünürlerinden birisinin kitabını seçtik.Bu yazılarımız özetten farklı olarak daha çok öneri niteliğini taşımaktadır.

      İtalyan bir düşünür ve politika biliminin kurucusu kabul edilen Niccolò Machiavelli'nin bir kitabı olan "Prens" ten bahsedelim dedik. N.Machiavelli  bu eserini İtalyan Prensi'ne iktidarı sağlamlaştırmanın yollarını anlatmak için yazmıştır.Bu eseri Türk Dünyası yazar ve alimlerinin padişaha yazdıkları kitaplara benzetmek mümkündür. Gelelim kitaba.

     "Prens" diğer Politika bilimcilerinin ve dönemin yazarlarından farklı olarak iktidarı meşrulaştırma ve sağlamlaştırma önerileri taşıyan bir kitaptır."Prens" te N.Machiavelli  farklı ülkelerin farklı politikalarından örnekler vererek prensin politik davranışlarına,komşu devletler ile ilişkilerine,halkı nasıl yanına çekeceğine ve hatta savaşın organizasyonu ile tarafları konusunda önerilerde bulunmuştur.Aslında yazar kitabında aile veya devlet çıkarları arasında seçim yapılacak olursa devlet çıkarının tercih edilmesi veya ön planda tutulmasını öneriyor.Prensin sonradan kazanılan iktidarı veya edinilmiş iktidarı nasıl elinde tutacağı veya nasıl sürdürülebilir ve meşru kılacağını sade bir dil ile anlatmış
      Tabii kitabın İtalyan bir yazar tarafından yazıldığını düşünüp hangi ülkelerden bahsetmiş olabilir ki diyebilirsiniz.İngiltere'den, Fransa'dan,Büyük İskender'den ve hatta Osmanlı Devleti politikalarından bahsetmiştir. Düşünürün bu yazdığı kitabın günümüz politikacılarına dahi ışık tuttuğu da bir gerçektir. Siyaset bilimi, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler ve hatta felsefe öğrencilerinin dahi okuma listesinde ve kütüphanesinde bulunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
     Kitap genel anlamda ve siyaset bilimcilerin yorumuyla yöneticinin çift ahlak anlayışı göstermesi gerektiğini yansıtıyor. Tabii kitabın yazarı N.Machiavelli  "Makyevelist" anlayışında mimarıdır.Soyadı ile anılan      "Makyavelizm: iktidarı ele geçirmek ve sürdürmek için, yani amaç iktidar olmak üzere, ahlaksal anlamı ve sonuçlarına bakmaksızın her tür aracın kullanılabileceğini, hatta kullanılması gerektiğini kabul eden, bundan ötürü de iktidar mücadelelerinin ve genel olarak siyasetin ahlakla ilişkisini kesen yaklaşımlara verilen genel nitelemedir."(Aöf Ders Kitabı (2015) s.96)  Bu anlayış kimilerine göre ahlaksızlık, kimilerine göre ise tam olması gereken bir politik anlayışı yansıtmaktadır.Biz sivillerin dahi sosyal hayatında çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini var sayarsak. Devletlerin çıkar ilişkileri üzerine kurduğu bir düzen neden ahlaksızlık olsun ki.
     Kitap kısa ve akıcı bir dille yazılmış.Okuru bir konferans havasına sokuyor ve sanki bir roman akıcılığı ile okunuyor.Kitabın birden fazla çevirisinin olduğunu da belirtmeliyim. Kitabın Türkçe'ye çevirilerinde "Prens" ve "Hükümdar"  isimleri ile kitapçılar da bulunabiliyor. Genel hatları ile çeviriler birbirinden pekte farklı değil. Eğer kitap okumayı seven ve yeni bir şeyler öğrenmek isteyen bir okuyucu iseniz bu kitap tam size göre.
Okuma Süresi: En fazla 2 Gün
Okuma Duygusu: Sıkıcı Değil
Sayfa Sayısı: 150-160 (çeviriye göre değişiyor)
Kitabın Bulunabilirliği: Tüm Kitapçılar

»»»»»»👉Kitap Önerisi (2)📓
Daha fazla kitap okumak ve okumaya teşvik etmek için bu yazıyı paylaşabilirsiniz.


Sizlerde kitabı okuduktan sonra yorum yaparak okumak isteyenlere ışık tutabilirsiniz.



Yorumlar

En Çok Okunanlar