Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yazı

Siyaset Bilimi İle İlgili Temel Kavramlar (2)

Bürokrasi Nedir?       Bir memurlar kastı tarafından yürütülen bayağı bir yönetim durumunu belirten bir sözdür. Devletin idari cihazı veya, daha geniş anlamda bir rasyonel  ve kural yönetimli organizasyon biçimi.   Cumhuriyet Nedir?      Bir devlet şeklidir.Bu devlet şeklinin başı "başkan" adını alır.Başkan belli bir zaman için seçilir.Başkanın seçimi ülkeye göre ya doğrudan doğruya halk, ya da halk temsilcileri tarafından yapılır.Başkanlık hiçbir şekilde devredilemez . Cunta Nedir?      Genellikle bir ayaklanmadan sonra kurulan hük u mete "cunta" denir.Bunda daha çok askerlerin rolü vardır.Bu dün İspanya ile Portekiz de çeşitli yönetim kurullarına bu isim verilmektedir. Latin Amerika'da çeşitli cuntalar kurulmuştur. Halen dünyada askeri cuntalar ile yönetilen bir çok ülke vardır. Deflasyon Nedir?      Ödeme ünitesi satın alma gücünün,para hacmi, yani halkın para disponibiliteleri ...

Geoffrey Blainey 20.YY Kısa Tarihi (Kitap Önerisi 2)

     Serimizin ikinci kitabı olarak bir tarihçinin kitabını seçtik.   Avusturyalı birçok ödül almış, 1930 doğumlu, Melbourne Üniversitesi akademisyeni ve detaycı bir tarihçi. Yazdığı birçok makale ve kitap ile yakın tarihe ışık tutan bu yazarın kitabını kısaca anlatmaya çalışacağım.
    " 20.YY Kısa Tarihi" öyle zannettiğiniz gibi bir ders kitabı sıkıcılığında veya sadece tarihin bir alanına indirgenmiş bir kitap değil. Tarih dediğimiz zaman bir bütün olarak ele almak gerekir tabi sadece bir alana yoğunlaşmamış iseniz. Bir bütün dediğimiz tarihi bakın Geoffrey Blainey nasıl işlemiş.
     "20.YY Kısa Tarihi"nde yazar olayları sadece siyasi olarak ele almamış: Öncelikle ABD'nin doğuşundan, I.Dünya Savaşı'nın başlamasından,Komünizm Ütopyasından, II.Dünya Savaşından, Dünya Ekonomik Krizinden, Tırmanan Terörizmden ve  Yeni oluşan Dünya Düzeninden bahsetmiş.Sadece bu kadar değil. Aynı şekilde liderlerden: İngiliz Kraliçesinden, İtalyan Kralı Humbert'den, Portekiz Kralı Karlos'tan, ABD başkanları McKinley ile G.W.Bush'tan, Kenya'nın Kenyatta'sından, Taliban'dan, Hitler'den, Mussolini'den ve Türkiye'nin Kurucu Önderi ATATÜRK'ten bahsetmiştir.Akıcılığı arttırmak ve genel kültür için o kadar bilgi ile doldurmuş ki bunların içinde teknoloji de var;radyo, walkman, televizyon, bilgisayar, petrol, nükleer füzeler ve hatta aya yapılan yolculuk. Bahsettiği ülkeler ise : Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, İtalya,Kenya, Japonya, Çin ve hatta İsrail'den  bahsetmiştir. Siyasal olaylarla ilgili ise kısaca şunları söyleyeyim, Hiroşima'dan, İkiz Kulelerin Düşmesin'den ve siyasilere düzenlenen suikastlerden bahsetmiştir.
     Şimdi aklınıza bu kadar şeyden bahseden bir kitap kaç cilt veya kaç sayfa olur gibi sorular gelebilir. Bu sorulara cevap olarak şunu söyleyebilirim ki kitap çok akıcı olmakla beraber kalınlığını veya sayfa çokluğunu umursamayacağınız tek bir kitap. Bu kadar bilgiyi bir araya toplamış ve roman akıcılığı kazanmış bir kitap. Bir makale sıkıcılığı yok merakınızı uyandırarak  bilimin ve savaşların dünyaya neler kazandırdığını yada kaybettirdiğini su şeffaflığı ile gösteren bir kitap olduğunu düşünüyorum.
     NOT:Kitabı okurken daha çok Avrupa yanlısı bir yazı dili olduğunu göreceksiniz.Fakat bunlara takılmadan almanız gereken bilgileri bulup almayı ve öğrenmeyi hedeflemenizi öneririm.
     Tıpkı diğer kitap önerimizde ki gibi bu  kitapta öğrenmeyi seven siz okurlarımız için ufuk açıcı bir kitap olacaktır. Tarihi bilgilerinize ve bilgi hazinenize yenilerini ekleyecektir.

Okuma Süresi: En Az 10 Gün
Okuma Duygusu: Çok Sıkıcı Değil
Sayfa Sayısı: 544
Kitabın Bulunabilirliği: Tüm Kitapçılar (II. El'de Bulunabilir)

📓Kitap Önerisi (1)👈«««««⁢⁤»»»»»👉Kitap Önerisi (3)📓

Daha fazla kitap okumak ve okumaya teşvik etmek için bu yazıyı paylaşabilirsiniz.

Sizlerde kitabı okuduktan sonra yorum yaparak okumak isteyenlere ışık tutabilirsiniz.

Yorumlar

En Çok Okunanlar