Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yazı

Siyaset Bilimi İle İlgili Temel Kavramlar (2)

Bürokrasi Nedir?       Bir memurlar kastı tarafından yürütülen bayağı bir yönetim durumunu belirten bir sözdür. Devletin idari cihazı veya, daha geniş anlamda bir rasyonel  ve kural yönetimli organizasyon biçimi.   Cumhuriyet Nedir?      Bir devlet şeklidir.Bu devlet şeklinin başı "başkan" adını alır.Başkan belli bir zaman için seçilir.Başkanın seçimi ülkeye göre ya doğrudan doğruya halk, ya da halk temsilcileri tarafından yapılır.Başkanlık hiçbir şekilde devredilemez . Cunta Nedir?      Genellikle bir ayaklanmadan sonra kurulan hük u mete "cunta" denir.Bunda daha çok askerlerin rolü vardır.Bu dün İspanya ile Portekiz de çeşitli yönetim kurullarına bu isim verilmektedir. Latin Amerika'da çeşitli cuntalar kurulmuştur. Halen dünyada askeri cuntalar ile yönetilen bir çok ülke vardır. Deflasyon Nedir?      Ödeme ünitesi satın alma gücünün,para hacmi, yani halkın para disponibiliteleri (tasarruf nisabı) nin kısılması suretiyle yeniden

2018 Erken Seçim Süreci


 18 Nisan 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı ve MHP liderinin görüşmesi sonrası açıklanan erken seçimin tarihi belli oldu. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan erken seçim hangi siyasi ve sosyal durumları ne şekilde etkileyecek? Bu sorulara bu makale ile cevap bulmaya çalışacağız.




Erken Seçim ve Ohal
     Erken seçime OHAL ile gidilmesi muhalefet ittifaklarını ve muhalefet partilerini (CHP,İYİ Parti,Saadet Partisi) olumlu yönden etkileyecektir.Bu anlamda CHP seçim propagandalarını ohal ve hükümet politikalarını eleştirerek sürdürecektir.CHP tabi ki iktidar partisinin açıklarını aradığı gibi kendi açıklarını da bu durum sayesinde kapatabilir.İYİ parti ve Saadet partileri ise OHAL in baskıcı durumu içerisinde halkın bilinçli olarak seçime gidemeyeceğini görecek ve kullanacağı kozlardan birisi de bu olacaktır.Gelelim AKP ve MHP seçim ittifakına; bu iki parti iktidarı paylaşarak seçimi kazanma yoluna gideceklerdir. OHAL in zorunluluklarından, terör ile mücadele ilişkisinden bahsederek seçmenlerini yanına çekecektir.
     OHAL in seçmen üzerindeki etkisi ne olur diye sorarsak eğer. Sandığa gidecek olan seçmenin %60 ını OHAL etkilemeyecektir ki bu etkilenmeyen kesimin büyük çoğunluğu ise AKP seçmeni olacaktır.

Erken Seçim ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi
     Yeni oluşan Cumhurbaşkanlığı sisteminin aktif bir şekilde hayata geçmediği bariz bir gerçektir. 
Cumhurbaşkanlığı sisteminin büyük oranda parlemento yetkilerini kısıtladığını biliyoruz.Fakat OHAL süreci bu yetkilendirme ve yasalaştırma sürecini hızlandırmıştır. Tabi uygulamaya hazır olan bu yeni sistemin bir seçime ihtiyacı var. Fakat bu seçim İktidar partisini derinden etkileyecek ve oylarında düşüşe sebep olacağı öngörülebilir.
     Seçimi hangi partinin kazandığına bakmaksızın, Cumhurbaşkanlığı sisteminin TSK'nın yürüttüğü operasyonlarda hızlı karar alınmasına da etkisi yüksek olacaktır. Yürütülen  ortadoğu operasyonlarının kim ne derse desin ülkemiz savunması ve sınır güvenliği açısından önemi büyüktür. Zor süreçten geçen ülkemizin İktidarın bu güne kadarki aldığı kararlardan dolayı bu duruma süreklediğini söyleyebilsek de, ortadoğu ve Kıbrıs sorunu hakkında ki mücadelesi Milletçe ve Devletçe haklı bir sorumluluk ve savunma gerekliliğidir.

Erken Seçim ve Ekonomi
     Erken seçim düşüşe geçen ekonomiyi ve yükselen enflasyonu nasıl etkiler? İşte bu sorunun cevabı zor olmakla birlikte yeni seçilecek olan partinin üzerine büyük bir yük bindirmektedir. Düşüşe geçen ekonomiye mevcut iktidar yeni  yatırımcılar aramakla çözüm aramaktadır. Ülkenin son kalan şeker fabrikalarının satışı ise son çırpınışlar olarak değerlendirilebilir. Tabi ekonominin bu duruma gelmesinin sebebi olarak ise mecbur bırakıldığımız operasyonları ve uluslararası politikada  ABD ile iktidarın ters düşmesini kabaca söyleyebiliriz.
    İktidar bu ekonomik can çekişme içerisinde erken seçim kararı ile kendini ateşe atmış durumda. Muhalefet ise bozulan bu ekonomiyi düzeltme vaatleri ile seçime bir adım önde girecek. Tabi bu anlamda muhalefette ise karlı çıkan İYİ ve Saadet partileri olacak. Genel anlamda AKP ise kendi seçmenlerinden bu sebeple düşük bir oy kaybı yaşar ve bu durum ise yine muhalefete yarar.AKP seçmeni kendi partisinin atlattığı kriz dönemlerini düşünerek oy verecektir.

Erken Seçim ve Uluslararası Politika
     Uluslararası politikaya AKP dönemlerini dikkate alarak bakacak olursak. Son FETÖ operasyonlarına kadar olan dönemde Amerika taraflı politika güden iktidar partisi, terör örgütü liderinin ABD tarafından iade edilmemesi ve sınır krizlerinden  dolayı Doğu Avrupa'ya yani Rusya'ya yönelmiştir. Şu haller altında iktidar politikasını değiştiremez, eğer ki değişikliğe gidecek olursa korkak olarak nitelendirilir ve oy kaybı yaşar.Bu sebepten dolayı erken seçimin yapılması halinde seçim sonrası politikasını değiştirebilecektir. Eğer muhalefet partilerinden herhangi birisinin seçimi kazanması durumunda ise politika seçimi yeniden Avrupa taraflı olacaktır. 

Sonuç
     Bütün bu tahminler doğrultusunda bu erken seçimin her durumda vatandaşın işine yarayacağını söyleyenler olacaktır. Ekonominin kötü gidişatı ve AB'nin olumsuz raporundan sonra OHAL in devamı hangi parti seçilirse seçilsin milleti çok derinden etkileyecektir. Düşük gelirli ailelerin sayısının yüksek olması , üst düzey savunma harcamalarının olması ve seçim harcamalarının yüksek olması ekonomiyi her geçen gün zora bükecektir ve bükmektedir. İşte tamda bu durumun millete faydası olmayacaktır.

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Lütfen yorum yapmayı unutmayınız!





Yorumlar

En Çok Okunanlar