Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yazı

Siyaset Bilimi İle İlgili Temel Kavramlar (2)

Bürokrasi Nedir?       Bir memurlar kastı tarafından yürütülen bayağı bir yönetim durumunu belirten bir sözdür. Devletin idari cihazı veya, daha geniş anlamda bir rasyonel  ve kural yönetimli organizasyon biçimi.   Cumhuriyet Nedir?      Bir devlet şeklidir.Bu devlet şeklinin başı "başkan" adını alır.Başkan belli bir zaman için seçilir.Başkanın seçimi ülkeye göre ya doğrudan doğruya halk, ya da halk temsilcileri tarafından yapılır.Başkanlık hiçbir şekilde devredilemez . Cunta Nedir?      Genellikle bir ayaklanmadan sonra kurulan hük u mete "cunta" denir.Bunda daha çok askerlerin rolü vardır.Bu dün İspanya ile Portekiz de çeşitli yönetim kurullarına bu isim verilmektedir. Latin Amerika'da çeşitli cuntalar kurulmuştur. Halen dünyada askeri cuntalar ile yönetilen bir çok ülke vardır. Deflasyon Nedir?      Ödeme ünitesi satın alma gücünün,para hacmi, yani halkın para disponibiliteleri (tasarruf nisabı) nin kısılması suretiyle yeniden

Milli Bayramların Kutlanması (23 Nisan)





Ülkemizde son dönemler de milli bayramların kutlanmaması üzerine de bir yazı yazma gereği hissettim.Tam anlamıyla bilimsel bir makale olmayabilir , fakat bu durum çoğu vatandaşın sorunu haline gelmiş bir durumdur. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlanması gerektiği şu saatlerde de tüm dünya çocuklarına armağan edilmiş tek bayramın ilan edildiği ülkede kutlanmaması acınası bir durum.
   Bizim Türk Milleti olarak devlet erkanının önümüze sürdüğü siyasi sorunlar yüzünden gözden kaçırdığımız aslında ülkenin geleceği olan çocuk ve gençlerin milli görüşünü etkileyecek bir sorun Milli Bayramlar'ın kutlanmaması.
   Yüzyıllarca övgüler alabilmek gücünü daimi kılabilmek için çabalamış savaş meydanında taktik zekasını ve cesaretini göstermiş ve her karış toprağını kanla sulamış bu vatanın erlerinden bize tek kalan milli bayramlar ve yaslar. 19 Mayıs , 23 Nisan , 10 Kasım , 30 Ağustos gibi şanı ile şerefi ile bize anmayı veya kutlamayı mecbur kılan bu bayramlar neden kutlanmıyor ve uzun vade de bize ne  gibi sosyolojik sorunlar doğurur ?
   İlk olarak geleceğin nesilleri öğretmenleri, yöneticileri v.b makamlara sahip olacak çocuklarımızın Cumhuriyet tarihinden mahrum kalması ve bu tarihin önemini arz eden kutlamalardan uzak kalması milli bir düşünceye sahip olmaması sorununu doğurur. Felsefi ve hayat görüşü anlamında eksik bireyler ise bize uzun vadede kendini farklı fikirler ve bedeni zevklere yönelmelerinin önünü açık tutar. Dini anlamda hiç bir dini yasak ve devlet yaptırımları insanların kişisel hazları için yapacakları eylemleri büyük ölçüde yok edememiştir.Bu konuda örnekler ise son dönemlerde gayet fazla ve açıktır.
    Bu kutlamaların eskiden şaşaalı , eğlenceli veya hüzünlü olarak ve devlet eli ile kutlanması çocuklarda devlet ve millet sevgisini doğurmakla birlikte en azından Türk tarihine ve kültürüne bir merak uyandırır. Buda ne kadar göz ardı edilse de psikolojik anlamda boşluğa düşen genç bireylerin tutunacağı bir dal olur. Bu gün bedelli askerlik var dendiğinde  koşarak giden gençlerimizin askere koşarak gitmemelerinin bir sebebi olarak görülebilir.
     Dahası ise nice sorunlar! Şu geçtiğimiz zor dönemlerde çocuklarımızın da vatan sevgisi ile dolması, kendi benliklerini kazanması ve ilerisi için bir hedefinin olması bir gerekliliktir.Bunun için ise devlet erkanının daha fazla hatırlatıcı ve milli bir görüş ile hareket ederek bu Milli Gün ve Yaslarının hatırlatılması için çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Sadece okul bahçelerinde değil stadlar da büyük meydanlarda kutlama ve anma törenleri düzenlenmeli.

     Milletler tarihi ile vardır ve tarihe ismi kazınmış büyük kişileri ile (Atatürk) varlığını hissettirir.


23 Nisan Ulusak Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun.

Yorumlar

En Çok Okunanlar