Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yazı

Siyaset Bilimi İle İlgili Temel Kavramlar (2)

Bürokrasi Nedir?       Bir memurlar kastı tarafından yürütülen bayağı bir yönetim durumunu belirten bir sözdür. Devletin idari cihazı veya, daha geniş anlamda bir rasyonel  ve kural yönetimli organizasyon biçimi.   Cumhuriyet Nedir?      Bir devlet şeklidir.Bu devlet şeklinin başı "başkan" adını alır.Başkan belli bir zaman için seçilir.Başkanın seçimi ülkeye göre ya doğrudan doğruya halk, ya da halk temsilcileri tarafından yapılır.Başkanlık hiçbir şekilde devredilemez . Cunta Nedir?      Genellikle bir ayaklanmadan sonra kurulan hük u mete "cunta" denir.Bunda daha çok askerlerin rolü vardır.Bu dün İspanya ile Portekiz de çeşitli yönetim kurullarına bu isim verilmektedir. Latin Amerika'da çeşitli cuntalar kurulmuştur. Halen dünyada askeri cuntalar ile yönetilen bir çok ülke vardır. Deflasyon Nedir?      Ödeme ünitesi satın alma gücünün,para hacmi, yani halkın para disponibiliteleri (tasarruf nisabı) nin kısılması suretiyle yeniden

Araştırma Nedir? Bilimsel Araştırma

     Türkiye de yaşayan birisi olarak açıkça söylemeliyim ki "ülkemizde çoğu kelimenin telaffuzu yanlış ve yersiz yapılıyor". Bunu düzeltmenin yolu ise doğruyu veya bilimsel olanı bilmekten geçiyor. Çoğu kelime gibi "araştırma" kelimesi de özellikle öğrencilerin hayattın da çok ve yanlış bir yer ediniyor.
     "Araştırma" terimi günlük hayatımızda çok farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Örneğin bilgisayar başında veya cep telefonunda bir yakınımızla konuşurken internette araştırma yapıldığı söylenir.Yada bir haberden emin olunmadığında hemen internete bakılır ve araştırıyorum denir. Peki bu kullanım şekli "bilimsel araştırmanın" karşılığı mıdır?
     Bu yanlış kullanımın çözümü olarak biz öğrenmeye aç ve öğrenmeye açık insanlar bilimsel araştırma terimini kullanmalı ve yaptığımız işin ciddiyetinin farkında olmalıyız.Her ne olursa olsun bilimsel araştırma bir ciddiyet ve bir hayli zaman harcamayı gerektirir.
     Bilimsel araştırma dendiğinde bir çok kavram, bilimsel kanun ve bunlara bağlı araştırma yöntemlerini kullanarak yapılan araştırma ve sonuçlar aklımıza gelmesi gerekir.Bilimsel araştırma; karşılaşılan bir güçlüğün, bir merakın bilimsel yöntemler kullanılarak giderilmesi. Yada bu karşılaşılan bu durumların bilimsel veri toplama yöntemleri ile sistematik bir şekilde toplanıp, aynı ciddiyet ve yöntemler ile analiz edilmesi sonucudur.
     Kitap okumakla ilgili bir yazı yazacağım ama şimdi gündelik hayatta dinlediğimiz veya okuduğumuz haberler veya bilgileri tek taraflı öğrenerek bilimsel anlamda kendimize ne  katıyoruz? Düşünmesi ve düzeltmesi size kalmış.Bilimsel araştırma türleri ile ilgili bilgi edinmek için lütfen buraya tıklayınız.

Yorumlar

En Çok Okunanlar