Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yazı

Siyaset Bilimi İle İlgili Temel Kavramlar (2)

Bürokrasi Nedir?       Bir memurlar kastı tarafından yürütülen bayağı bir yönetim durumunu belirten bir sözdür. Devletin idari cihazı veya, daha geniş anlamda bir rasyonel  ve kural yönetimli organizasyon biçimi.   Cumhuriyet Nedir?      Bir devlet şeklidir.Bu devlet şeklinin başı "başkan" adını alır.Başkan belli bir zaman için seçilir.Başkanın seçimi ülkeye göre ya doğrudan doğruya halk, ya da halk temsilcileri tarafından yapılır.Başkanlık hiçbir şekilde devredilemez . Cunta Nedir?      Genellikle bir ayaklanmadan sonra kurulan hük u mete "cunta" denir.Bunda daha çok askerlerin rolü vardır.Bu dün İspanya ile Portekiz de çeşitli yönetim kurullarına bu isim verilmektedir. Latin Amerika'da çeşitli cuntalar kurulmuştur. Halen dünyada askeri cuntalar ile yönetilen bir çok ülke vardır. Deflasyon Nedir?      Ödeme ünitesi satın alma gücünün,para hacmi, yani halkın para disponibiliteleri ...

Siyaset Bilimi İle İlgili Temel Kavramlar (1)

Siyasi Güç Nedir ?


  Liberteryenler devletin asli görevinin yalnızca ama yalnızca bireyin özgürlüklerini korumak olduğunu savunurlar.Bu özgürlükler başlıca yaşam hakkı, özgürlük ve mülkiyet  hakkı olarak özetlenebilir. Zorunlu devlet müdahalesinin ölçüsüne ilişkin bir tartışma, liberalizm ile liberteryanizm arasındaki ayrımı doğurur.

Liberteryanizm Nedir?


Bir toplum içinde başkalarının davranışlarını etkileme ve belirleme yeteneği ve kapasitesi Machiavelli'nin gücü  tek elde toplanmayı savunan yaklaşımı yozlaşma riski taşır, dolayısıyla bir çok toplum birbirini dengeleyerek güç istismarını önlemek amacıyla gücü devletin farklı erkleri arasında bölüştürür. Bunlar geleneksel olarak yasama, yürütme ve yargı erkleridir. 

Feminizm Nedir?

Feminizm sadece bir felsefeyi değil, kültürel, sosyal ve politik bir hareketi de ifade eder.Dar politik anlamıyla söylersek feminizm erkekle kadın arasında kurumsal ve ekonomik eşitliğin sağlanması  mücadelesidir denebilir. Fakat bu eşitlik anlayışı  gerek kültürel gerekse de sosyolojik bağlamdan etkilenmiştir.




Proletarya Nedir?

Latince proles (döl) kelimesinden türetilen terim, çocuklarından başka herhangi bir şeye sahip olmayan kişi anlamına gelmekteydi. Marx bu terimi bütün bir işçi sınıfına uygulanabilecek şekilde genişletti. Bu geniş tanımında proletarya mesailerinden başka satacak bir şeyleri olmayan ve üretim yaptığı araçlarının mülkiyetine sahip olmayan insanlar anlamına gelir. Bu işçiler sosyalist devrimin arkasındaki itici güç olacaklardır.

Yayılmacılık Nedir?

Bir ulusun sınırlarını sıklıklar askeri güç kullanarak genişletme doktrini. Yeni Dünya'nın keşfi zenginleşme ve yeni topraklar kazanma konusunda sıkı rekabet yaratmıştır. Modern yayılmacılık ise bir ülkenin ekonomik gücünü geliştirmek üzere pazarlara müdahale şeklini almıştır.

Milliyetçilik Nedir?

Geleneksel anlamda milliyetçi felsefe bireylerin ulus-devlete sadık kalmasını ister ve bireye bir kimlik sunar. Milliyetçilik dışlayıcı bir ideolojidir.Kendini  tanımlarken sadece ne olduğunu  değil ne olmadığını  da söyler. Sürekli evrilen ulus-devletin sadakat merkezi olarak yerini 21.YY 'da din ya da  etnisite olabilir.  Böylece milliyetçiliğin işaret ettiği  birlik fikri geleneksel jeopolitik  sınırları aşabilir.

Propaganda Nedir?

Propagandacının toplumu kendine bağlamak için inanç ve algılar üzerinde yapmaya çalıştığı her tür manipülasyon. Totaliter bir rejimde, liderin tek amacının ulusun yüksek menfaatleri olduğu inancını pekiştirmek  ve korumak için propaganda gereklidir.Propaganda çoğu zaman ulusal hoşnutsuzluğu sırtına yükleyeceği günah keçileri üretir.



Totaliteryanizm Nedir?

Totaliter rejimlerde devlet kamusal hayat ve özel yaşamın hemen her ayrıntısını çoğu zaman keyfi ve baskıcı  usullerle kontor eder. Totaliter devletin tepesinde, kült  haline getirilmiş karakteri ve meddyanın kontrolüyle yerini sağlamlaştırmış bir diktatör bulunur.







Yeni başladığımız bu seri ile de siyaseet bilimi alanında ki kavramları kısa kısa kaynak kullanarak tanımlanmasını yapacağız.Yaptığımız bu tanımlar yardım niteliğinde olup bu kavramların geniş tanımlarıda seri sonunda, tek sayfalar halinde yapılacaktır.Okuduğunuz için teşekkürler











Yorumlar

En Çok Okunanlar