Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yazı

Siyaset Bilimi İle İlgili Temel Kavramlar (2)

Bürokrasi Nedir?       Bir memurlar kastı tarafından yürütülen bayağı bir yönetim durumunu belirten bir sözdür. Devletin idari cihazı veya, daha geniş anlamda bir rasyonel  ve kural yönetimli organizasyon biçimi.   Cumhuriyet Nedir?      Bir devlet şeklidir.Bu devlet şeklinin başı "başkan" adını alır.Başkan belli bir zaman için seçilir.Başkanın seçimi ülkeye göre ya doğrudan doğruya halk, ya da halk temsilcileri tarafından yapılır.Başkanlık hiçbir şekilde devredilemez . Cunta Nedir?      Genellikle bir ayaklanmadan sonra kurulan hük u mete "cunta" denir.Bunda daha çok askerlerin rolü vardır.Bu dün İspanya ile Portekiz de çeşitli yönetim kurullarına bu isim verilmektedir. Latin Amerika'da çeşitli cuntalar kurulmuştur. Halen dünyada askeri cuntalar ile yönetilen bir çok ülke vardır. Deflasyon Nedir?      Ödeme ünitesi satın alma gücünün,para hacmi, yani halkın para disponibiliteleri (tasarruf nisabı) nin kısılması suretiyle yeniden

Araştırma Türleri

     Daha önceki yazım da araştırmanın ne olduğunu, günlük hayatımızda ne kadar doğru  bir terim olarak kullandığımızı ve bilimsel araştırmanın tanımını yapmıştım.Şimdi ise araştırma türlerini ele almak ve nasıl bir araştırma yaptığımı göstermek istedim.
     Araştırma türleri iki ayrı gruptan oluşuyor:

Amacına Göre Araştırma Türleri

1.Temel Araştırma:

     Temel araştırma yani pure research. Herhangi bir özel uygulaması veya kullanımı olmayan, olgu ve gözlemlenebililr gerçeklerin temellerine ait yeni bilgiler edinmeyi amaçlayan deneye ve teoriye dayalı araştırmadır.
     Bu araştırma tipinin temelinde felsefe vardır. Felsefeciler ve bilim insanları  varoluşun temelinde yatan ilkeleri anlamaya çalışırlar. Aslında bir anlamda varoluş araştırmasıdır. Bu tip araştırmalar doğrudan günlük hayatımızı etkilemez. Bizler "temel bir araştırma yaptım" derken temel araştırmanın bu anlama geldiğini hiç düşünmeyiz.
     Günlük hayatımızdaki etkisine örnek verecek olursak. Atomun yapısı ile ilgili olarak yapılan temel araştırmaların sonuçlarına dayanarak X ışınları, nükleer enerji ve silikon çipler ortaya çıkmış ve gündelik hayatımızı doğrudan etkilemektedir.

2.Uygulamalı Araştırma

     Uygulamalı araştırma yani applied research. Uygulamada işlevsel gereksinimlere karşılık olacak ve iş görecek bilgilere ulaşmak amacıyla yapılan araştırmadır. Diğer bir tanımı ise bir dalında elde edilen temel bilgileri belirli özel durumlara uygulayarak bilgi edinme çalışmasıdır.
     Uygulamalı araştırmaların konusu günlük hayatta karşılaşılan sorunlardır. Örnek: Küresel ısınmayı nasıl engelleriz? Çevre kirliliği problemini nasıl çözeriz?

3.Doğal Çevre ve Laboratuvar Araştırmaları

     Bilimsel araştırmada esas olan olayların doğal ortamında araştırılmasıdır.Doğal ortamdan yapılan araştırmalar, olayların gerçek oluşum içerisinde, ya da doğal hayatta incelenmesine dayanır.Çoğu zaman bu doğal ortamı bulmak mümkün olmayacağından bu ortamlar yapay olarak oluşturulur. Yapay olarak oluşturulan bu ortamda  ve denetlenebilir ortamda yapılan araştırmalara ise "laboratuvar araştırması" denir.
     Bu araştırma türünde  amaç neden-sonuç ilişkisini araştırmaktır.Oluşturulan yapay ortam koşuları ve değişkenler değiştirilerek  sonuçlar elde edilir.Bu tür araştırmalar daha çok doğal bilimler için uygundur.
     Örneğin anket,gözlem ve belgesel kaynaklara dayalı araştırmalar bu tür araştırmalardır.

4.Deneysel Araştırma

     Deneysel araştırmada bir araştırma ortamı oluşturulur ve oluşturulan bu ortam içinde araştırmacı ilgili olduğu olay değişken ve  etkenleri ayarlama, değiştirme ve kaldırma yolları ile istediği gibi kontrol eder. Deney yapan kişi birden fazla değişkene müdahale edebildiği için kontrol tamamen araştırmacıdadır.
     Deneysel araştırma,dünyanın nedensellik kurallarına göre işlediğini var sayar. Bu araştırmanın amacı doğal çevre ve laboratuvar araştırmalarında kullanılan neden-sonuç kurallarını ortaya koymaktır.

Yöntemine Göre Araştırma Türleri

1.Tarihsel Araştırma

     Geçmişte meydana gelen olay ve olguları veya bir durumun geçmişle olan ilişkisini incelemeyi yöntem olarak kullanan araştırmadır.Tarihsel araştırma; geçmişteki bir kurumu,birey veye olayı, doğru ve güvenilir kaynaklara dayanarak veri toplanması, verilerin analizi ve sonuçların açıklanması aşamaları ile açıklamayı amaçlar.

2.Betimsel Araştırmalar

     Değişkenler arasındaki ilişki değiştirilmeden yapılan araştırmadır. Var olan durumu araştırmak esastır.Örneğin anket çalışmaları bu araştırma için esastır.
     Çünkü betimleme, olayları, obje ve problemleri anlama ve anlatmada ilk aşamayı oluşturur.Böylece, onları iyi anlayabilme, Gruplayabilme olanağı sağlar.

3.Sonuç Çıkarıcı Araştırmalar

     Sonuç çıkarıcı araştırmalarda amaç hipotezleri test etmek ve ilişkileri belirlemektir.Bunun için ihtiyaç duyuln bilgi net bir şekilde tanımlanır,araştırma süreci yapılandırılır, örneklem temsil gücü yüksek olsun diye büyük alınır. Elde edilen veriler nicel verilerdir.

     Bu makale ile araştırma türlerini ele almaya gayret ettim umarım yaptığınız araştırmaların ne ile ilgili olduğunu ve nasıl yapılması gerektiğini fark etmişsinizdir.Bu makale üzerinde kullandığım bir kaç terimin anlamları hakkında da yazı yazacağım.Umarım faydalı olmuşumdur.


📰Türk Kadınlarının İlkleri👈«««««»»»»»👉Araştırma Nedir?📰






Yorumlar

En Çok Okunanlar